Ιερό Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης

Στη περιοχή Κιόνια, σε απόσταση 3 χλμ. από την πόλη, βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης.

sight04_400

Ο ακριβής χρόνος ιδρύσεως του ναού δεν έχει γίνει γνωστός. Από τις ιστορικές πηγές όμως, γνωρίζουμε ότι η λατρεία του Ποσειδώνα κατά την αρχαιότητα ήταν ευρέως διαδεδομένη στο Αιγαίο και ότι η Τήνος υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο, σύγχρονο με εκείνο της Δήλου.


Το νησί γνώρισε μεγάλη ακμή σα λατρευτικό κέντρο του Ποσειδώνα κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, ενώ τον 3ο π.Χ. αιώνα έγινε η ανακατασκευή και η επέκταση του Ιερού και καθιερώθηκε και η λατρεία της Αμφιτρίτης, συζύγου του Ποσειδώνα.


Ο Ποσειδώνας εκτός από θεός της θάλασσας λατρευόταν και ως μεγάλος γιατρός. Ενώ η Αμφιτρίτη, ως προστάτιδα της γυναικείας γονιμότητας και θεραπεύτρια γυναικείων ασθενειών. Η λατρεία των δυο θεών συνεχίστηκε μέχρι και την Ρωμαϊκή εποχή.

sight05_400


Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τμήματα των θεμελίων των δυο ναών, του λουτρού του ξενώνα και μιας εξέδρας που χρονολογείται από τα Ελληνιστικά Χρόνια. Από τα ευρήματα ξεχωρίζουν και τα γλυπτικά κομμάτια και τα διακοσμητικά μέλη που δείχνουν τη λαμπρότητα της κατασκευής του.

Ιστορία του ιερού και οικοδομικές φάσεις:

- H ιστορία του ιερού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης είναι συνυφασμένη με την ίδρυση και τη διάρκεια ζωής της αρχαίας πόλης της Τήνου, από τον 4ο αι. π.Χ. ως τα μέσα του 3ου αι. μ.Χ. Κάποια ίχνη προϊστορικής κατοίκησης βρέθηκαν στην περιοχή δυτικά του ιερού, χωρίς όμως να διαπιστωθεί καμία συνέχεια μέχρι τα μέσα του 4ου αι. π.Χ., όπου ανάγονται οι πρώτες ενδείξεις λατρείας στο χώρο. Την ίδια εποχή μετατοπίστηκε από το Ξώμπουργο στην περιοχή της σημερινής χώρας της Τήνου το αστικό και διοικητικό κέντρο του νησιού, ενώ προς το τέλος του ίδιου αιώνα εμφανίζονται και τα πρώτα μνημειώδη κτίρια στα Κιόνια.

- Μετά τα μέσα του 4ου αι. π.Χ., οι διάδοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κυρίως οι βασιλικοί οίκοι των Αντιγονιδών και των Λαγιδών, κρατούν στα χέρια τους την τύχη των Κυκλάδων και οργανώνουν οικοδομικά προγράμματα, στα οποία θα πρέπει να έχει ενταχθεί και το ιερό του Ποσειδώνα στα Κιόνια. Ένδειξη της επιρροής τους, μεταξύ άλλων πρέπει να είναι και το οκτάκτινο αστέρι που διακοσμεί τα φατνώματα της οροφής της Κρήνης, θέμα αγαπητό στη Μακεδονία που βρέθηκε και στον τάφο του Φιλίππου Β.

Τρελοβάπορο Υδρούσσα Studios Ομπατή καφέ bar Σύλλογος Υστερνιωτών Αναρρίχηση στην Τήνο Ενημερωτικό δελτίο ΗχοΦως

Gallery

  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια


Ο καιρός στην Τήνο

Ο καιρός τώρα
Καθαρός Καθαρός
Θερμοκρασία: 13 °C
Παρασκευή, 24 Μάρ
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 11 ως 17 °C
Σάββατο, 25 Μάρ
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 13 ως 19 °C
Κυριακή, 26 Μάρ
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 13 ως 20 °C
OpenMind is a Free Template designed by Ricard Lozano.
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2023 Elxis.org. All rights reserved.