Βιβλία για την Τήνο

Βιβλία που μιλάνε για το νησί μας, γραμμένα από συντοπίτες μας και ανθρώπους που περπάτησαν στον τόπο μας και τον αγάπησαν ίσως και περισσότερο από εμάς που ζήσαμε και μεγαλώσαμε εκεί.


book2


Υστερνιώτικες Αναμνήσεις

Εκδότης : Ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 1997
Συγγραφέας: Ιωάννης Δ. Καρδαμίτσης

Με μεγάλη μου χαρά και συγκίνηση διάβασα το βιβλίο του "Δάσκαλου", Κυρίου Καρδαμίτση. Εκτός από θείος μου και αγαπημένο μου πρόσωπο, έγινε ο συγγραφέας ενός από τα πλέον αγαπημένα μου βιβλία. Η αξιοπρέπεια, η μόρφωση και καλοσύνη που τον διέπει σαν άνθρωπο, ξεπηδάει μέσα απο τις σελίδες του βιβλίου του και κάνει τον αναγνώστη να αγαπήσει ακόμη περισσότερο το πολύπαθο χωριό του. Ο κάθε ένας θα βρεί μια ιστορία που τον αντιπροσωπεύει και θα αναγνωρίσει στα φιλικά πρόσωπα των χαρακτήρων ένα φίλο, ένα συγγενή και ένα συνάνθρωπό του. Θα μάθει για τις συνήθειες του χωριού και την καθημερινή ζωή, τις παραδόσεις και τα έθιμα των γιορτών, τις λεπτομέρειες που ίσως να μην γνώριζε για την ιστορία του τόπου μας. Ένα αξιόλογο βιβλίο που πραγματικά θα αγαπήσουν όσοι αποκτήσουν.Ανεξερεύνητη Τήνος

vaimaki-tinos_120


Συγγραφέας: Βαϊμάκη Βάλυ
Εκδότης: Road Εκδόσεις Α. Ε.

Όσοι από σας εξακολουθείτε να ταυτίζετε την Τήνο με το προσκύνημα στην Παναγία είναι καιρός να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας!  Μεσαιωνικά χωριά που εξακολουθούν να είναι γεμάτα ζωή, πανέμορφα μονοπάτια, απομονωμένες παραλίες με πεντακάθαρα νερά, βράχια με σχήματα που ενέπνευσαν τους καλλιτέχνες, τα έργα των διάσημων τηνιακών γλυπτών, το κάστρο του Ξώμπουργου, οι μοναδικοί γρανίτες του Βωλάξ, περισσότεροι από 600 περιστεριώνες με λιθοκεντήματα που ζηλεύουν οι υπόλοιπες Κυκλάδες, χωματόδρομοι που οδηγούν σε αρχαίους οικισμούς τους οποίους λίγοι γνωρίζουν.Η Τήνος του μεσοπολέμου

mesopolemou_120


Εκδότης : Ερίννη
Συγγραφέας : Φιλιππότης Στρατής Γ.


Συνεχίζοντας την έκδοση βιβλίων σχετικών με την πατρίδα μου την Τήνο, αποφάσισα αυτή τη φορά να εκδώσω σε βιβλίο παλιές φωτογραφίες του νησιού, που αγόρασα από το φίλο και συνάδελφο εκδότη Διονύση Καραβία. Αυτές λοιπόν οι παλιές φωτογραφίες, από μαρτυρίες φίλων κατοίκων της Τήνου, χρονολογήθηκαν γύρω στη δεκαετία του 1930. Παρά το σχετικό δημοσίευμα στην "Καθημερινή" από την κ. Ελένη Μπίστικα ("Τήλεφος" 8 Μαρτίου 1992) και μέχρι την ημέρα που το υλικό στάλθηκε στο τυπογραφείο, ο άγνωστος φωτογράφος δεν βρέθηκε κι ούτε είχαμε από πουθενά κάποια μαρτυρία γι αυτόν. Επειδή δεν ήθελα να κάνω μια έκδοση μόνο με φωτογραφίες, έψαξα και βρήκα ποιήματα, πολύ ή λιγότερο γνωστών Ελλήνων ποιητών, τα οποία, κατά τη γνώμη μου, έχουν κάποια σχέση μ αυτές και χρησιμεύουν, ας πούμε, σαν ένα είδος ποιητικής περιγραφής ή σχολίου.
Οι ανασκαφές της Τήνου το 1905

anaskafes_120


Εκδότης : Ερίννη
Συγγραφέας : Graindor Paul
Μεταφραστής : Κονταξή Αμαλία


Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1902 στη νήσο της Τήνου από τον Hubert Demoulin και συνεχίστηκαν από τον ίδιο το 1903 οδήγησαν στην ανακάλυψη του ναού του Ποσειδώνα, μίας εξέδρας, μίας κοινοστοιχίας, κάποιων άλλων κατασκευών ρωμαϊκής ή βυζαντινής εποχής και κυρίως πολυάριθμων κειμένων, τα περισσότερα από τα οποία πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος.


Στατιστικές σημειώσεις για το νησί Τήνος

tonisitinos_120

Εκδότης : Ερίννη
Συγγραφέας : Βλασσόπουλος Ιωάννης Κ.


Η αγάπη για την πατρίδα μου την Τήνο είναι, νομίζω, γνωστή όχι μόνο από την έκδοση αρκετών βιβλίων - "Η λαϊκή τέχνη στη Ντήνο", "Οι περιστεριώνες της Τήνου", "Γιαννούλης Χαλεπάς", "Δημήτρης Ζ. Φιλιππότης", "Νικηφόρος Λύτρας", "Νικόλαος Γύζης" - αλλά και από άλλες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση.
Με την έκδοση αυτού του βιβλίου θέλω να προσθέσω ακόμη ένα λιθάρι στο οικοδόμημα της μεγάλης ιστορία της.
Από τη θέση αυτή θέλω να ευχαριστήσω τον εκδότη κ. Νότη Καραβία που μου προσέφερε το πρωτότυπο αντίτυπο της ρωσικής και γαλλικής έκδοσης 1860, από την οποία έγινε η φωτομηχανική ανατύπωση, το φίλο δάσκαλο Γιώργο Β. Χατζηπαυλή, για τη βοήθειά του στην έκδοση, την καθηγήτρια κ. Πίτσα Ν. Μπλάνα για την μετάφραση που προσέφερε. Τέλος ευχαριστώ τον κ. Διονύση Τουμαζάτο και την Ουρανία Λαλοπούλου για την καλή τους τυπογραφική δουλειά.
(Από τον πρόλογο του Στρατή Γ. Φιλιππότη.)Η Τήνος μέσα από τη ζωή και το θάνατο

zwh8anatos_120


Εκδότης : Ερίννη
Συγγραφέας : Θαλασσινός Μανώλης,Γουήλ - Μπαδιεριτάκη Άννα

"Η λαϊκή τέχνη απλώνεται σε όλους τους τομείς της ζωής που μπορούν να εκφραστούν με το καλλιτεχνικό αίσθημα: απ τη διαισθητική σύλληψη του αφηρημένου, ίσαμε την οικοδομική νόηση του πραγματικού. Είναι η τέχνη που εκδηλώνεται, κυρίως στις σύμφυτες με τις απαιτήσεις της ζωής στη συνεχή της ανέλιξη", γράφει ο Π.Ν. Τζελέπης στο γνωστό όσο και πολύτιμο βιβλίο του για την "Λαϊκή Ελληνική Αρχιτεκτονική".
Πραγματικά, η "ζωή" - το σπίτι - και ο "θάνατος", όπως καλλιτεχνικά βρίσκει εικαστική παρουσία με τις επιτύμβιες πλάκες στο χωριό Πύργος της Τήνου. Γι αυτό με την τωρινή επανέκδοση δύο ιδιαίτερα σημαντικών μελετών, όπως αυτές των Α. Γουήλ και Εμμ. Θαλασσινού, δίνεται ξανά η ευκαιρία στον μελετητή, αλλά και σε κάθε ανήσυχο και ενδιαφερόμενο αναγνώστη, να πλησιάσει για μια ακόμη φορά το "θαύμα" της ελληνικής λαϊκής δημιουργίας.
(Από τον πρόλογο του Δρ. Νικ. Θ. Χολέβα)
Γιαννούλης Χαλεπάς

xalepas_120


Εκδότης : Ερίννη
Συγγραφέας : Κοντελιέρης Μιχαήλ Ν.

Το έργο αυτό γράφτηκε από το 1930-1939, από τον συγγραφέα Μιχάλη Κοντελιέρη, και ήταν έτοιμο να δημοσιευθή. Δυστυχώς, ο συγγραφέας δεν δοκίμασε τη χαρά της δημοσιεύσεως, λόγω του αιφνίδιου θανάτου του, την 15η Σεπτεμβρίού του 1939. Αν είχε δημοσιευθή τότε, θα ήταν επίκαιρο και το μοναδικά αυθεντικό σε γεγονότα και πληροφορίες, γύρω από τη ζωή του γλύπτη, γιατί ο συγγραφέας, και πολύ φίλος του ήταν και πολύ αγαπητός του. Η ζωντάνια και η γλαφυρότητα του έργου το κάνουν επαγωγό στον αναγνώστη και ξαναζωντανεύουν τη ζωή και το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά.

(Από τα προλεγόμενα της Κ. Κοντελιέρη - Πρωτόπαπα)Κυκλάδων Γεύσεις

kykladwngeyseis_120

Εκδότης : Ιδιωτική έκδοση, Τήνος 2006
Συγγραφέας: Νικολέτα Δελατόλλα - Φωσκόλου

"...Ταξίδεψα στα όμορφα νησιά των Κυκλάδων και συναντήθηκα με πολλές κυρίες απ' το καθένα, συζήτησα μαζί τους και εκείνες με πολλή αγάπη κάθισαν κοντά μου, διέθεσαν τον πολύτιμο χρόνο τους, απάντησαν στις ερωτήσεις μου, και μου περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια τις διατροφικές συνήθειες του νησιού τους... ...Οι συνταγές τους προέρχονταν από την καθημερινή πείρα... Κατέγραψα τις κυριότερες απ' αυτές και τις μαγείρεψα πολλές φορές για να μπορέσω να τους δώσω την τελική μορφή. Χρειάστηκα πολλές ώρες δουλειάς, διάβασμα, συγκρίσεις, δοκιμές, συζητήσεις, για να καταλήξω σ' αυτό το βιβλίο. Το αφιερώνω στις νέες γυναίκες, συζύγους και μητέρες, για να συνεχίσουν αυτή τη μεγάλη παράδοση, την κοινή σε όλα τα νησιά μας, που αναδεικνύει και τον πολιτισμό της κάθε ημέρας".


Παραδοσιακές συνταγές από την Τήνο

paradosiakessyntages_120

Εκδότης : Ιδιωτική έκδοση, Τήνος 1996
Συγγραφέας: Νικολέτα Δελατόλλα - Φωσκόλου

Ένας θησαυρός συνταγών που με πολύ μεράκι στοιχειοθέτησε η κα Νικολέτα Δελατόλλα-Φωσκόλου. Πρόκειται για ένα αναπανάληπτο ταξίδι στις γεύσεις των παιδικών μας χρόνων που αναβιώνουν μέσα στην κουζίνα και μας θυμίζουν τα γλυκά της γιαγιάς και τα κεράσματα που μας περίμεναν στο νησί και τόσο λαχταρούσαμε όσο καιρό λείπαμε.


Η δημιουργία του άρθρου έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και ουδεμία διαφημιστική διάθεση. Η λίστα θα ανανεώνεται συχνά και θα εμπλουτίζεται με νέα κοσμήματα της βιβλιογραφίας για τον τόπο μας.

Τρελοβάπορο Υδρούσσα Studios Ομπατή καφέ bar Σύλλογος Υστερνιωτών Αναρρίχηση στην Τήνο Ενημερωτικό δελτίο ΗχοΦως

Gallery

  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια


Ο καιρός στην Τήνο

Ο καιρός τώρα
Καθαρός Καθαρός
Θερμοκρασία: 13 °C
Παρασκευή, 24 Μάρ
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 11 ως 17 °C
Σάββατο, 25 Μάρ
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 13 ως 19 °C
Κυριακή, 26 Μάρ
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 13 ως 20 °C
OpenMind is a Free Template designed by Ricard Lozano.
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2023 Elxis.org. All rights reserved.