Λιαστές Ντομάτες

Μεζές και κυρίως πιάτο, παραδοσιακό και εύκολο!

sintages/ntomates.jpg

Προετοιμασία
Υλικά
Ντομάτες ώριμες
Αλάτι χονδρό


Οι λιαστές ντομάτες γινόταν το καλοκαίρι, που είναι η εποχή της ντομάτας. Μην ξεχνάμε πως παλιότερα δεν υπήρχαν θερμοκήπια και ψυγεία και τα λαχανικά ήταν εποχιακό είδος. Η διαδικασία είναι απλή.

Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση (οριζόντια, όχι κάθετα να χωριστεί στο κοτσάνι), τις αραδιάζουμε σε μια ξύλινη τάβλα ή ταψάκι, και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο χονδρό αλάτι. Καλό είναι να βάλουμε μια στρώση χαρτί κουζίνας κάτω από τις ντομάτες, επειδή θα βγάλουν πολλά υγρά λόγω αλατιού και μπορεί να κολλήσουν στο ταψάκι.

Μετά σκεπάζουμε με ένα τούλι για να μην πάνε οι μύγες, και τις αφήνουμε να ξεραθούν για περίπου 20 μέρες σε μέρος που το βλέπει πολύ ο ήλιος.

Όταν ξεραθούν οι ντομάτες, τις κάνουμε αρμαθιές.

Με μια μεγάλη βελόνα τις περνάμε σε σχοινί και τις κρεμάμε σε σκιερό μέρος. Οι λιαστές ντομάτες χρησιμοποιούνταν σε πολλές συνταγές, για παράδειγμα, λιωμένες στο γουδί με λίγο λάδι γινόταν πελτέ, για τις σάλτσες. Πιο συχνά όμως τις συναντάμε τηγανιτές.

Τηγανητές Λιαστές Ντομάτες

Αφαιρούμε από την αρμαθιά όσες ντομάτες θέλουμε να τηγανίσουμε. Τις βάζουμε αποβραδίς σε ένα μπωλ με κρύο νερό για να φουσκώσουν και να ξαρμυρίσουν. Την ώρα που θέλουμε να της τηγανίσουμε, τις απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας και τις πιέζουμε ελαφρά για να φύγει το νερό. Κάνουμε πηχτό κουρκούτι με νερό και αλεύρι και προσθέτουμε πιπέρι κατά βούληση.

Βάζουμε στο τηγάνι λάδι, όχι πολύ, και βουτάμε την ντομάτα μέσα στο κουρκούτι. Το μυστικό είναι να τηγανίζουμε την ντομάτα με την φλούδα προς τα κάτω για αρχή, ώστε να ψηθεί το κουρκούτι που βρίσκεται μέσα στην κοιλότητα του εσωτερικού της ντομάτας. Όταν ροδίσουν από την κάτω πλευρά, τις γυρίζουμε.

Τις εναποθέτουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το πολύ λάδι και τις σερβίρουμε ζεστές και τραγανές. Συνοδεύουν πολύ ωραία το ούζο και το ρακί, και με μια σαλάτα αποτελούν κυρίως πιάτο.Το παρόν κείμενο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα. Για παραχώρηση αναδημοσίευσης, παρακαλώ επικοινωνήστε στο info@isternia.net .

Τρελοβάπορο Υδρούσσα Studios Ομπατή καφέ bar Σύλλογος Υστερνιωτών Αναρρίχηση στην Τήνο Ενημερωτικό δελτίο ΗχοΦως

Gallery

  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια


Ο καιρός στην Τήνο

Ο καιρός τώρα
Καθαρός Καθαρός
Θερμοκρασία: 13 °C
Παρασκευή, 24 Μάρ
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 11 ως 17 °C
Σάββατο, 25 Μάρ
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 13 ως 19 °C
Κυριακή, 26 Μάρ
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 13 ως 20 °C
OpenMind is a Free Template designed by Ricard Lozano.
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2023 Elxis.org. All rights reserved.