Τα Χοιροσφάγια

Πρόκειτα για ένα πολύ συνηθισμένο έθιμο των Κυκλάδων, όπου το κρέας ήταν λιγοστό και η διαδικασία της σφαγής των ζώων ήταν ομαδική δουλειά.

sintages/xoirino.jpg

Κάθε χρόνο, οι οικογένειες του χωριού αγόραζαν ένα γουρουνόπουλο. Το τάιζαν όλο το χρόνο για να παχύνει, και το κρατούσαν σε μια μαντρισιά λίγο πιο έξω από το χωριό.

Όταν έφτανε η ώρα για τα Χοιροσφάγια, οι άντρες μαζευόταν και πήγαιναν όλοι μαζί στο μέρος που φυλασσόταν ο χοίρος. Τα μπροστινά πόδια του ζώου δενόταν με σχοινί, το οποίο περνούσαν κάτω από το ζώο, και το έφερναν ανάμεσα στα πίσω του πόδια. Με μια απότομη κίνηση, οι άντρες αναποδογύριζαν τον χοίρο, και έπεφταν όλοι πάνω του για να τον κρατήσουν σταθερό, ενώ εκείνος με το πιο σταθερό χέρι αναλάμβανε να του καρφώσει την καρωτίδα. Όταν τελείωνε αυτή η δουλειά, το ζώο καλυπτόταν με φρύγανα, στο οποία βάζανε φωτιά, για να καούν οι τρίχες του ζώου. Κατόπιν, ξύριζαν το δέρμα του χοίρου με ξυράφια για να απομακρυνθούν τυχόν τρίχες και στη συνέχεια ανοιγόταν η κοιλιά.


Τα πρώτα που αφαιρούσαν ήταν τα έντερα και το συκώτι του. Οι γυναίκες που περίμεναν εκεί κοντά, τα έπαιρναν και τα πήγαιναν για πλύσιμο στην βρύση, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τα λουκάνικα και τις λούζες. Το συκώτι του ζώου θα αποτελούσε το βασικό πιάτο για το βραδινό τραπέζι, τηγανητό ή κοκκινιστό με ρύζι ή μακαρόνια. Στο τραπέζι θα παρευρισκόταν η οικογένεια που είχε το χοίρο και όσοι βοήθησαν για την σφαγή, με τις οικογένειές τους.

Οι άντρες κρεμούσαν το ζώο με το κεφάλι προς τα κάτω για να στραγγίξει το αίμα, και ξεκινούσαν τον τεμαχισμό. Το κρέας κοβόταν σε κάθετες λωρίδες. Με το ψαχνό του ζώου έκαναν την γέμιση για τα λουκάνικα. Το έκοβαν σε κιμά, με δυο μαχαίρια σταυρωτά, και πρόσθεταν μαραθόσπορο, πιπέρι, κρασί και αλάτι, και με το μείγμα -και τη βοήθεια ενός χωνιού- γέμιζαν σιγά-σιγά τα έντερα του ζώου. Τρυπούσαν το λουκάνικο σε διάφορα σημεία με βελόνες για να πάρει αέρα και να μπορέσει να στραγγίξει, και το τοποθετούσαν τυλιχτό σε ξύλινες βέργες. Αφηνόταν να ξεραθεί στον αέρα, έξω από τα σπίτια ή σε κελάρια (Κατώγια). Με ότι απέμενε από το ψαχνό κάνανε τα σύσσιρα. Βράζανε το δέρμα, το λίπος και τα κομμάτια από τον χοίρο σε μεγάλα καζάνια, το λίπος μαζευόταν στην επιφάνεια και το συλλέγανε με την κουτάλα. Όταν έβραζε το κρέας, το στραγγίζανε από το ζωμό και το τοποθετούσαν λίγο λίγο σε κιούπια (ζαράκια), εναλλάξ μια στρώση κρέας, μια στρώση λίπος. Το αφήνανε λίγο να κρυώσει και να πήξει, και πάλι μια στρώση κρέας, μια στρώση λίπος. Έτσι είχανε όλο το χρόνο κρέας και ζωικό λίπος (γλίνα). Τα ζαράκια φυλασσόταν στο υπόγειο για περισσότερη δροσιά.
sintages/louzes.jpg
Όταν στέγνωναν και τα λουκάνικα, τα βράζανε, τα έκοβαν σε κομμάτια και τα τοποθετούσαν και αυτά σε ζαράκια, καλυμμένα με λίπος.

Από τον χοίρο δεν πεταγόταν σχεδόν τίποτα. Με το κεφάλι του ζώου έκαναν την πηχτή (ζελέ με κρέας και λαχανικά), με την κάτω γνάθο του ζώου (γκαγκάνα) έπαιζαν τα παιδιά, η ουροδόχος κύστη του ζώου (φούσκα) φουσκωνόταν και γινόταν μπάλα για τα παιδιά να παίζουν.

Το πρώτο βράδυ, μετά τη σφαγή, γινόταν το ευχαριστήριο τραπέζι για όσους βοήθησαν. Τα φαγητό ήταν συκώτι με ζυμαρικά. Το δεύτερο βράδυ το κύριο πιάτο ήταν ή σούπα με το κρέας του ζώου, πάλι με καλεσμένους όσους βοήθησαν. Η διαδικασία διαρκούσε 2-3 μέρες, και στο τέλος όλοι ευχόταν να είναι καλά και του χρόνου, να το ξανακάνουν.

Τρελοβάπορο Υδρούσσα Studios Ομπατή καφέ bar Σύλλογος Υστερνιωτών Αναρρίχηση στην Τήνο Ενημερωτικό δελτίο ΗχοΦως

Gallery

  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια


Ο καιρός στην Τήνο

Ο καιρός τώρα
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 22 °C
Τρίτη, 30 Μάι
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 18 ως 23 °C
Τετάρτη, 31 Μάι
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 18 ως 24 °C
Πέμπτη, 01 Ιούν
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 19 ως 24 °C
OpenMind is a Free Template designed by Ricard Lozano.
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2023 Elxis.org. All rights reserved.