Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Πύργου

Με μεγάλη μας χαρά επισκεφθήκαμε φέτος το νέο μουσείο Μαρμαροτεχνίας που εγκαινιάστηκε στον Πύργο, ένα κόσμημα για το νησί που κυοφόρησε τόσους καλλιτέχνες της μαρμαρογλυπτικής και μαρμαροτεχνίας.

1_400

Με χαρά επίσης ανακαλύψαμε πως επίτρεπεται η ερασιτεχνική φωτογράφηση και έτσι έχουμε εικόνες να συνοδεύουν την αξέχαστη εμπειρία. Η αγάπη των Τηνιακών για το μάρμαρο που κοσμεί σπίτια και άλλα κτήρια, και ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου το όνομα του νησιού μας, αποτυπώνεται σε πραγματικά αριστουργήματα τέχνης. Στο χώρο υπάρχουν επίσης εκθέματα όπως παλιά εργαλεία των μαρμαρογλυπτών και μαρμαράδων και μια εξαιρετική έκθεση της Άλεξ Μυλωνά, μια από τις πιο γνωστές γλύπτριες στην Ελλάδα και τον κόσμο.

33_400

Τα είδη μαρμάρου που εξάγει η Ελλάδα.

Οι φωτογραφίες του Μουσείου βρίσκονται στην κατηγορία Κυκλαδική Τέχνη, στις Φωτογραφίες της ιστοσελίδας. Πατήστε εδώ για να τις δείτε!

Παραθέτουμε και άρθρο από το Kyklades News:

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην καρδιά της Τήνου από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς


Γενική άποψη του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου (Φωτό: Αθανάσιος Κοττάς)Ένα μουσείο που κλείνει μέσα στις αίθουσές του όλη την ιστορία της μαρμαροτεχνίας, η οποία άνθισε στις Κυκλάδες δεσπόζει στον Πύργο της Τήνου. Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, το οποίο παρουσιάζει για πρώτη φορά το www.kykladesnews.gr,   δημιουργήθηκε στο νησί της Τήνου από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) που έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία του.

Ανήκει στο Δίκτυο Θεματικών Μουσείων του Ιδρύματος και είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Στεγάζεται σε σύγχρονες, πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, εναρμονισμένες με το τηνιακό τοπίο, στις οποίες περιλαμβάνεται και Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων. Το έργο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2000-2006 και χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Αναπαράσταση λατομείου (Φωτό: Αθανάσιος Κοττάς)Στο Μουσείο παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, ενώ παράλληλα περιγράφεται αναλυτικά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών. Ταυτόχρονα, με την έμφαση που δίνεται στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, του σημαντικότερου νεοελληνικού κέντρου μαρμαροτεχνίας, αναδεικνύεται το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια.

Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει ποικίλα κοσμικά, εκκλησιαστικά, επιτύμβια και καθημερινής χρήσης πρωτότυπα έργα σε μάρμαρο (υπέρθυρα, κρήνες, οικόσημα, φουρούσια, προσκυνητάρια, γουδιά, κ.ά.), πήλινα προπλάσματα και γύψινα αντίγραφα, εργαλεία λατόμευσης και μαρμαροτεχνίας, μηχανολογικό εξοπλισμό, αρχειακό υλικό, καθώς και την πλουσιότερη συλλογή σχεδίων παλαιών μαρμαρογλυπτών που υπάρχει στην Ελλάδα.

Αναπαράσταση εργαστηρίου μαρμαροτεχνίας (Φωτό: Αθανάσιος Κοττάς)Αυτός ο αξιοσημείωτος αριθμός αυθεντικών αντικειμένων συγκεντρώθηκε κυρίως χάρις στην ευαισθητοποίηση ιδιωτών αλλά και φορέων, οι οποίοι τα δώρισαν ή τα παραχώρησαν στο Ίδρυμα. Σε συνδυασμό, εξάλλου, με τις αλληλένδετες αναπαραστάσεις λατομείου, εργαστηρίου μαρμαροτεχνίας και συναρμογής δεσποτικού θρόνου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν παραδοσιακές τεχνικές και διαδικασίες που αφορούν στην εξόρυξη, στην πρώτη επεξεργασία και μεταφορά του μαρμάρου, καθώς και στη μορφοποίηση και τοποθέτηση μιας κατασκευής, με άλλα λόγια, στη διαδρομή από την πρώτη ύλη έως το ολοκληρωμένο έργο.

Παράλληλα, το οπτικοακουστικό υλικό της έκθεσης ζωντανεύει με τρόπο άμεσο τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτέχνη, ενώ οι εικόνες του οδοιπορικού καταγράφουν την έντονη παρουσία του μαρμάρου σε ολόκληρο το νησί και παροτρύνουν τους επισκέπτες σε δικές τους περιηγήσεις.

Άποψη της υπαίθριας έκθεσης (Φωτό: Αθανάσιος Κοττάς)Τέλος, η έκθεση επεκτείνεται στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου. Στην πλατεία μπροστά από την είσοδο εκτίθενται ανυψωτική μηχανή μαρμάρων (μπίγα) και βαγονέτο για τη μεταφορά όγκων, από το λατομείο της Βαθής, στον εξώστη, μπαζοβαγονέτο (σέσουλα), στροφή και ράγες από το λατομείο της Πατέλας, μαζί με ολοκληρωμένα και ημικατεργασμένα μαρμάρινα έργα. Ο ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός, που παρουσιάζεται στην υπαίθρια έκθεση και ανασυνθέτει χαρακτηριστικές εικόνες από αντίστοιχους φυσικούς χώρους εργασίας, διασώθηκε, συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε λειτουργικά με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Η είσοδος στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας είναι δωρεάν για όλους τους επισκέπτες μέχρι τα επίσημα εγκαίνιά του, τα οποία αναμένονται μέσα στην άνοιξη.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Προϊόντα μαρμαροτεχνίας (Φωτό: Αθανάσιος Κοττάς)Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.–6 μ.μ.

Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.–5 μ.μ.

Κλειστό: 1 Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (έως 12.00), Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 6 Δεκεμβρίου, 25 - 26 Δεκεμβρίου

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ (ισχύει από τα επίσημα εγκαίνια και μετά)

Γενική είσοδος: 3 ευρώ
Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ

Oργανωμένες επισκέψεις:
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση ομάδων επισκεπτών είναι σκόπιμο να υπάρχει προσυνεννόηση με το Μουσείο.

Άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ):
Η είσοδος για άτομα με αναπηρίες είναι ελεύθερη.
Για ομαδικές επισκέψεις, είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Μουσείο.

Φωτογράφιση, κινηματογράφηση:
Επιτρέπεται η ερασιτεχνική φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση.
Η επαγγελματική φωτογράφιση ή κινηματογράφηση επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια από το ΠΙΟΠ (τηλ. 210 3256923).


Gallery

  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια


Ο καιρός στην Τήνο

Ο καιρός τώρα
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 17 °C
Πέμπτη, 23 Μάρ
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 12 ως 17 °C
Παρασκευή, 24 Μάρ
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 12 ως 17 °C
Σάββατο, 25 Μάρ
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 13 ως 19 °C
OpenMind is a Free Template designed by Ricard Lozano.
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2023 Elxis.org. All rights reserved.