Εννέα Υστερνιώτες Εικαστικοί

Η έκθεση «Εννέα Υστερνιώτες Εικαστικοί» φιλοξενήθηκε στο Σχολείο Υστερνίων από τις 22 Ιουλίου μέχρι τις 22 Αυγούστου του 2011. Υπήρξε τόπος συνάντησης των φίλων των Τεχνών και μια ευχάριστη έκπληξη των επισκεπτών και των περαστικών από το δρόμο μας.

eikasti

Ανέδειξε την τοπική καλλιτεχνική φλέβα και συγκέντρωσε τα βλέμματα, όχι μόνο των φιλότεχνων, αλλά και των απλών, περίεργων επισκεπτών. Οι καλλιτέχνες μας έκαναν να νιώσουμε πως η Τέχνη δεν χρειάζεται αποκρυπτογράφηση -μιας και πάντα υπήρχε μια καλοσυνάτη μορφή να μας συνοδεύσει στο ταξίδι των έργων και να μας διδάξει όσα δεν ξέραμε, πως η Τέχνη μπορεί να είναι εφαλτήριο αισθήσεων -γνωρίζοντας νέες μορφές, ακούγοντας νέα ακούσματα, ταξιδεύοντας στις τρεις διαστάσεις και παραβλέποντας την μία, χαμένοι ανάμεσα σε παλιές μορφές και νέα ερεθίσματα.

Με χαρά μας είδαμε πως το νησί, και ειδικότερα το χωριό μας, κρατάει ζωντανή την παράδοση της καλλιτεχνίας, ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του από τότε που θυμόμαστε την Ιστορία του.

Ένας παλιός, Ιστορικός χώρος, με πολλά νέα έργα, άνοιξε τις πύλες του και μας έμαθε τόσα νέα πράγματα που αγνοούσαμε. Αυτή άλλωστε δεν είναι η ιδιότητα ενός Σχολείου; Η στέγη της Μάθησης.

Οι καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος;

Ο Γιάννης Αδαμάκος, που γεννήθηκε το 1952 στον Πύργο Ηλείας και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Ζωγραφίζει θεματικές ενότητες, μετατρέποντας τον χώρο σε κενό, διάστημα, απόσταση, σύμπαν.

Η Ελένη Γλύνη, που γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητή της τον Γιάννη Ψυχοπαίδη. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για τα έτη 2006-2008. Η δουλειά της βασίζεται σε ανθρώπινες μορφές, βασισμένες σε φωτογραφικά ντοκουμέντα της επικαιρότητας. Δίνει στις φιγούρες της τον ρόλο του μαχόμενου. Αποδομεί το μοτίβο του χώρου, και η ανθρώπινη μορφή λαμβάνει "λυτρωτική" θέση, στο κέντρο ενός και μόνο κύκλου.

Ο Δημήτρης Μπέζας, που γεννήθηκε το 1955. Είναι απόφοιτος και υπότροφος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πύργου όπου και διδάσκει από το 1996 μέχρι σήμερα. Έχει εκτελέσει χρέη αναπληρωτή Διευθυντή από το Σεπτέμβριο του 2001 έως τον Μάρτιο του 2003.

Ο Αλέκος Κυραρίνης, που κατάγεται από την Τήνο. Μπήκε με άριστα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με εφόδια από την πλούσια καλλιτεχνική παράδοση του τόπου του. Κοντά στους καθηγητές Γιάννη Ψυχοπαίδη και Δημήτρη Μυταρά σπούδασε την τέχνη της ζωγραφικής και τώρα ακολουθεί το μοναχικό δρόμο της δημιουργικής έκφρασης. Τρυφερά και λυτρωτικά νεύματα τα θέματά του, εικόνες από την Τήνο, το εργαστήρι του, τους συναδέλφους του, σπουδές με κυρίαρχο στοιχείο το χρώμα που το τιθασεύει ανάλογα, στα τοπία, τις νεκρές φύσεις, τις φιγούρες που μας προσφέρει.

Ο Coti K, κατά κόσμος Κωνσταντίνος Κυριάκος, που γεννήθηκε στο Μιλάνο και ήρθε στην Αθήνα σε μικρή ηλικία. Συνθέτης στο επάγγελμα, "έντυσε" με τον ήχο του την Έκθεση. Έχει επενδύσει μουσικά την «Μήδεια(2)» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, μια παράσταση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ο δίσκος του, «Dunung», κυκλοφορεί από την antiFROST.

Ο Πέτρος Τουλούδης, που είναι ένας εικαστικός καλλιτέχνης. Εμφανίζεται σπάνια απαιτώντας μεγάλα διαλείμματα σιωπής. Αντιλαμβάνεται την τέχνη όχι ως μια εμπορική διαδικασία, αλλά σαν μια γενναιόδωρη χειρονομία προς τον «άλλον». Ακολουθεί διαφορετικούς δρόμους στην τέχνη κάνοντας πολλά ετερόκλητα πράγματα. Έχει εργαστεί στο θέατρο, έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις, έχει δουλέψει σε αρχιτεκτονικά projects.

Ο Κώστας Παπανικολάου, που γεννήθηκε το 1959 σε ένα χωριό της Πρέβεζας, αλλά πολύ σύντομα μεταφέρθηκε με την οικογένειά του στην Ελευσίνα. Σήμερα μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και τον Αργοσαρωνικό. Το αστικό τοπίο του, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη διαφυγή της θάλασσας. Άλλωστε το δίπολό του, «πόλη - ύπαιθρος», προσπαθεί σαν τραμπάλα να ισορροπήσει στον αέρα, κρατώντας τα κλειδιά της έμπνευσης στο βλέμμα και την ψυχή του.

Ο Λευτέρης Ναύτης, γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ο Παναγιώτης Σταυρόπουλος, γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική στο Άμστερνταμ, στην Ακαδημία Γκέριτ Ρίντβελντ. Από το 1990 ασχολείται με την Αγιογραφία. Ζει στην Αθήνα και στα Υστέρνια Τήνου.

Να ευχαριστήσουμε άλλη μια φορά όλους του Καλλιτέχνες που "δάνεισαν" τα έργα τους για λίγες μέρες στο χωριό μας, και να ευχηθούμε να τους ανταμώσουμε και πάλι σε κάποια μελλοντική έκθεσή τους στον τόπο μας.

1
2
3
4
5
eikasti

Gallery

  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια


Ο καιρός στην Τήνο

Ο καιρός τώρα
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 17 °C
Πέμπτη, 23 Μάρ
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 12 ως 17 °C
Παρασκευή, 24 Μάρ
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 12 ως 17 °C
Σάββατο, 25 Μάρ
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 13 ως 19 °C
OpenMind is a Free Template designed by Ricard Lozano.
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2023 Elxis.org. All rights reserved.