Κακοκαιρία στο νησί μας

Το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας χτύπησε πριν λίγες μέρες το νησί της Τήνου.

kakokairia

Είναι κρίμα, κατά την ταπεινή μου άποψη, να διαφημίζεται η Τήνος για τα αρνητικά γεγονότα και το πλήγμα που υπέστει λόγω του Νοτιά, αλλά ίσως έτσι κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και βοηθήσει λίγο τον τόπο μας.

Ο δήμος Τήνου έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους, καλώντας τους να συμπαρασταθούν στις ώρες αγωνίας που ζήσαμε.

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ – ΟΛΟΙ, ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ

Ο Δήμος Τήνου, μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την 6-1-2012 στο Εξω Λιμάνι και έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω τηλεοπτικών δικτύων και διαδικτύου, απέστειλε επιστολή προς σειρά παραληπτών, αρχής γενομένης από τον κ. Πρωθυπουργό της Χώρας, με την οποία εξέθεσε το ζήτημα και απαίτησε την δρομολόγηση της ολοκλήρωσης του έργου του Εξωτερικού Λιμένος Τήνου. Παραθέτουμε το κείμενο του εγγράφου, αυτολεξεί:

«Προς:

1. Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου
2. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Μάκη Βορίδη
3. Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας  & Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη
4. Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Ιωάννη Μαγκριώτη
5.Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κ. Θάνο Μωραίτη
6. Βουλευτή Κυκλάδων κ. Παναγιώτη Ρήγα
7. Βουλευτή Κυκλάδων κ. Γεώργιο Παπαμανώλη
8. Βουλευτή Κυκλάδων κ. Ιωάννη Βρούτση
9. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννη Μαχαιρίδη


ΕΠΕΙΓΟΝ

Σε εμάς, στην Τήνο και στο νέο Καλλικράτειο Δήμο μας, το 2012, φύλαξε μια δύσκολη αρχή. Μια κατάσταση πρωτόγνωρη, που δοκίμασε όλα τα νότια παράλια του νησιού αλλά που έφερε την εν συνεχεία περιγραφόμενη κατάσταση στο Εξωτερικό «Λιμάνι» της Τήνου. Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας, πολύ συνοπτικά, τα όσα διαδραματίστηκαν. Την άνω ημέρα 6-1-2012, το Εξωτερικό Λιμάνι της Τήνου γνώρισε μια πρωτοφανή κατάσταση. Τα κύματα του νοτιά ανέβαιναν επί ώρες στον εσωτερικό (Ανατολικό) και εξωτερικό (Δυτικό) προβλήτα του Έξω Λιμανιού και «ζωντανά» διήνυαν μεγάλη απόσταση μέχρι να φτάσουν στον αναλημματικό τοίχο της Επαρχιακής Οδού Τήνου – Σταυρού – Κιονίων (αστική περιοχή, δηλαδή) και να χτυπήσουν σε αυτόν, για να γυρίσουν πίσω, συναντώντας το νέο κύμα που ερχόταν («αντιμάμαλο» επί του προβλήτα!). Στο πέρασμά τους τα κύματα παρέσυραν ό,τι υπήρχε, από κάδους απορριμμάτων, κιγκλιδώματα και σήματα του ΚΟΚ, μέχρι αυτοκίνητα που ήταν νόμιμα σταθμευμένα λόγω των εορτών. Τα αυτοκίνητα παρασύρονταν και ενίοτε χτυπούσαν στον άνω αναλημματικό τοίχο ή στα στέγαστρα και συχνότερα μεταξύ τους και υπέστησαν σοβαρές ζημίες. Ζημίες και φθορές υπάρχουν πλέον και σε όλο το μήκος του προβλήτα ενώ από το μένος των ανεμπόδιστων (λόγω του ημιτελούς λιμενικού έργου) κυμάτων, μετακινήθηκαν και μεγάλοι τσιμεντένιοι όγκοι που βρίσκονταν στην περιοχή του εξωτερικού προβλήτα προς πόντιση για την κατασκευή – ολοκλήρωση του έργου του Εξωτερικού Λιμένος Τήνου.

Η κατάσταση που περιγράφω ανωτέρω λίαν επιεικώς, ήταν τρομακτική και τολμώ να πω (όντας παρών επί του προβλήτα) ότι την έζησα από «πρώτο χέρι». Εφόσον ανατρέξετε στα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και κάνουν λόγο για «τσουνάμι» στην Τήνο ή για την «Τήνο-Βενετία», θα διαπιστώσετε τα όσα σας ανέφερα, τα οποία άλλωστε προβλήθηκαν και από τα τηλεοπτικά μέσα. Το ευτύχημα ήταν ότι δεν υπήρξε κίνδυνος ζωής ή σωματικής ακεραιότητας.

Ζώντας πάντα κοντά στη νησιώτικη φύση, ξέρουμε από καιρούς και από θεομηνίες. Ξέρουμε και ότι κανείς δεν είναι υπέρτερος των φυσικών φαινομένων. Είναι βέβαιο όμως ότι αν είχε ολοκληρωθεί το Εξωτερικό Λιμάνι της Τήνου, δεν θα υπήρχε, σε αυτή την ένταση και την έκταση, το φαινόμενο που ζήσαμε…

Μάλιστα επειδή τα καιρικά φαινόμενα χρόνο με το χρόνο επιδεινώνονται, κατά την απολύτως κρατούσα άποψη της επιστήμης, θεωρούμε ότι πρέπει όλοι και κατά το μέτρο της αρμοδιότητάς μας, να δράσουμε. Η πιο πάνω κατάσταση κατέδειξε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, την ανάγκη ολοκλήρωσης του Εξωτερικού Λιμένος Τήνου.

Παρεμπιπτόντως σας θυμίζω ότι για το συγκεκριμένο Λιμάνι έχει εκτελεστεί οριστική μελέτη αποκατάστασης ζημιών, ήδη από το έτος 2005, από το τότε Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ από το αρμόδιο Υπουργείο.

Είναι αδήριτη και επιτακτική ανάγκη το έργο αυτό, με κάθε τρόπο, να δρομολογηθεί προς ολοκλήρωση  και σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατευθεί η Τήνος από την κατάσταση αυτή, που υπήρξε ένας ακόμη (ισχυρότατος, βεβαίως) Νοτιάς, που όμως δεν εμπίπτει στην έννοια του έκτακτου και απρόβλεπτου φυσικού γεγονότος. Ανάλογα φαινόμενα, με μικρότερη ίσως έκταση, έχουμε ζήσει κατ’ επανάληψη (ζημίες αυτοκινήτων, οι δρόμοι να γεμίζουν χώμα, άμμο και ξύλα, που αφήνουν πίσω τους τα κύματα, καταστήματα να πλημμυρίζουν, κλπ).

Και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η Τήνος (και μάλιστα η πρωτεύουσα και το λιμάνι της και το τονίζω γιατί όλη η νότια πλευρά της νήσου Τήνου, δοκιμάστηκε), να παρουσιάζεται ως έκθετη σε έναν τέτοιο καιρό (που είναι ο συνήθης τον χειμώνα) και μάλιστα στον χώρο του κύριου και πλέον αποκλειστικού Λιμένος της. Η εικόνα αυτή δεν αρμόζει ούτε στην Τήνο των 1.200.000 αφίξεων κατ’ έτος (στοιχεία 2011) ούτε στην έδρα του Πανορθόδοξου Προσκυνήματος του Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας. Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη κατάσταση που αδικεί την Τήνο.

Για τον λόγο αυτό, παρακαλώ θερμά και εκλιπαρώ για το καλό του νησιού μου, όπως παρέμβετε όλοι, κατά το μέτρο της αρμοδιότητας σας, ώστε να βρεθεί επιτέλους διέξοδος για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου (της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και ήδη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου).

Ταυτόχρονα έχω ζητήσει από τον κο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, όπως συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη στην Σύρο ώστε σε αυτή να γίνει διεξοδική ανάπτυξη του θέματος και των δυνατοτήτων που υπάρχουν και να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του συγκεκριμένου έργου, από πλευράς νομικών-διοικητικών ενεργειών αλλά και επί του πρακτέου. Αποφάσεις, με άλλα λόγια, για το μέλλον της Τήνου γιατί το μέλλον της Τήνου, περνά από το Λιμάνι της. Η Τήνος απαιτεί άμεση απεμπλοκή από την κατάσταση αυτή, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και μεταξύ των άλλων, ενδεχομένως, για το ίδιο το ημιτελές σήμερα λιμενικό έργο και τα μεγάλα ποσά που δαπανήθηκαν γι’ αυτό.

Γνωρίζετε τα προβλήματα με τις λιμενικές εγκαταστάσεις πολλών νησιών της χώρας μας. Αυτό που σας καταθέτω είναι ότι ένα νησί με λιμάνι προδιαγραφών άλλων εποχών, έχει ήδη πρόβλημα (λόγω αλλαγής των συνθηκών της ναυσιπλοΐας, του τουριστικού ρεύματος, κλπ). Ένα νησί με ημιτελές Λιμάνι είναι καταδικασμένο στην στασιμότητα και δυνητικά σε άλλου είδους προβλήματα, από το ίδιο το ημιτελές αυτό έργο. Και η Τήνος, του Πολιτισμού και της Μεγαλόχαρης, δεν μπορεί να ανεχθεί την συνέχιση αυτής της κατάστασης, στο μόνο λιμάνι της».

Ταυτόχρονα, ο κ. Δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, την άμεση σύγκληση συσκέψεως όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών, στη Σύρο, ώστε σε αυτή να γίνει διεξοδική ανάπτυξη του θέματος και των δυνατοτήτων που υπάρχουν και να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του συγκεκριμένου έργου, από πλευράς νομικών-διοικητικών ενεργειών αλλά και επί του πρακτέου.

Τρελοβάπορο Υδρούσσα Studios Ομπατή καφέ bar Σύλλογος Υστερνιωτών Αναρρίχηση στην Τήνο Ενημερωτικό δελτίο ΗχοΦως

Gallery

  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια


Ο καιρός στην Τήνο

Ο καιρός τώρα
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 16 °C
Πέμπτη, 23 Μάρ
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 12 ως 17 °C
Παρασκευή, 24 Μάρ
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 12 ως 17 °C
Σάββατο, 25 Μάρ
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 13 ως 19 °C
OpenMind is a Free Template designed by Ricard Lozano.
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2023 Elxis.org. All rights reserved.