Η Τήνος και τα Δρακόσπιτα

Η αποπεράτωση του οδικού δικτύου στην Πίσω Μεριά δεν άνοιξε μόνο ένα δρόμο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Τήνου, αλλά και ένα μονοπάτι περιπλάνησης στους λαϊκούς θρύλους του νησιού.

Τα ανεμοδαρμένα και απότομα γκρεμνά του νησιού σε συνδυασμό με το σφύριγμα του αέρα και τα μανιασμένα κύματα του Αιγαίου συνθέτουν ένα σκηνικό που κόβει την ανάσα και κάνει τα μάτια μας ν’ αποζητούν την ασφάλεια της πεδιάδας. Μα, όσο το μάτι μας αποστρέφεται τις απότομες πλαγιές και τα βράχια, άλλο τόσο θα γυρέψει να εντοπίσει στις κορυφογραμμές κάποιο… Δρακόσπιτο!

«Δρακόσπιτα» συναντούμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (Εύβοια, Λακωνία, Όλυμπο κ.α.). Πρόκειται για λίθινα οικοδομήματα που με μια πρώτη ματιά παραπέμπουν στις Κυκλώπειες κατασκευές των Μυκηνών και στα κέλτικα μνημεία της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στη μέση του πουθενά αλλά πάντα κοντά στην κορυφή κάποιου ορεινού όγκου.

Η χρονολόγηση και ο λόγος ύπαρξής τους έχουν ντυθεί ένα πέπλο μυστηρίου, που μόνο κάποιες πτυχές του μπορούμε να ψηλαφίσουμε.

Για πολλά χρόνια, λ.χ. το Δρακόσπιτο του όρους Όχη στην Εύβοια εθεωρείτο ναός αφιερωμένος στην Τελείαν Ήρα και αποδιδόταν σε έναν από τους αρχαιότατους πρωτοελληνικούς λαούς, τους Δρύοπες. Νεότερες, όμως, μελέτες κλίνουν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι αρχαιότερο του Δ΄ π.Χ. αιώνα και ότι χρησίμευε ως παρατηρητήριο ή κατοικία ενός φύλακα-επόπτη του Αιγαίου πελάγους, που άναβε μια «φρυκτωρία» για τη μετάδοση κάποιου μηνύματος με τη φωτιά[1].

Με το Δρακόσπιτο της Τήνου έχει ασχοληθεί πρόσφατα ο Γεώργιος Πάλμος και το Ινστιτούτο Ερευνών ASANA. Το Δρακόσπιτο εντοπίζεται στο τρίγωνο «Δρακονήσι-Δρακόλακας-Δρακοσπηλιά», περιοχή που έχουν μελετήσει οι Μελπομένη Νικολάου και η Χαρά Νικολάου, και χαρακτηρίζεται «προϊστορική οικία εκφορικής αρχιτεκτονικής» (βαθμιδωτής, δηλαδή, κατασκευαστικής τεχνικής παρόμοιας με εκείνης που χρησιμοποιήθηκε στο χτίσιμο των πυραμίδων).

Ο Πάλμος παρατηρεί: «Το ευρεθέν εις Τήνο είναι άριστα διατηρημένο […] Τα δρακόσπιτα επί κορυφών ορέων συνήθως είναι κτισμένα από πέτρες που φτάνους τους 40 έως 50 τόνους έκαστη και είναι συνήθως πολυγωνικές παραλληλόγραμμες.

Το ευρεθέν είναι το μόνο που έχει βρεθεί εκ σχιστολίθων. Το θέμα θα υποβληθεί στην Ακαδημία Αθηνών για να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες (χρονολόγηση με θερμοφωταύγεια κλπ.)»[2].

Εφιστούμε την προσοχή των φιλόδοξων ερευνητών στη διάκριση των Δρακόσπιτων από ορισμένα πέτρινα καταλύματα… κτηνοτρόφων! Οι ομοιότητες μπορούν να σας ξεγελάσουν…

Πέτρος Βρ.


[1] Σ., Ι. Σ.. Τα σπίτια του Δράκου. Στην «Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια», τόμ. Θ΄, Αθήναι: Πυρσός, 1929, σ. 536

[2] Πάλμος, Γεώργιος. Ανακάλυψη προϊστορικού σπιτιού στην Τήνο. Στο «Ελληνόραμα: μηνιαίο ιστορικό-πολιτικό περιοδικό», τ. 11, Οκτ. 2004, σ.σ. 39-40.

Το κείμενο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα. Για περισσότερες πληροφορίες και παραχώρηση, επικοινωνήστε με τον συγγραφέα στο email  pvrach@yahoo.gr .

Τρελοβάπορο Υδρούσσα Studios Ομπατή καφέ bar Σύλλογος Υστερνιωτών Αναρρίχηση στην Τήνο Ενημερωτικό δελτίο ΗχοΦως

Gallery

  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια


Ο καιρός στην Τήνο

Ο καιρός τώρα
Κυρίως συννεφιά Κυρίως συννεφιά
Θερμοκρασία: 5 °C
Τρίτη, 07 Φεβ
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία: 3 ως 8 °C
Τετάρτη, 08 Φεβ
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία: 4 ως 8 °C
Πέμπτη, 09 Φεβ
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία: 7 ως 9 °C
OpenMind is a Free Template designed by Ricard Lozano.
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2023 Elxis.org. All rights reserved.