Τα Κυκλαδίτικα Παραδοσιακά Σπίτια

Τα περισσότερα σπίτια του χωριού έχουν ηλικία πάνω από 400-500 χρόνια.

spitia2_400

Όταν τα εξετάσει κανείς με λεπτομέρεια, θα παρατηρήσει ότι, εκτός από μικρές διαφορές που έχουν μεταξύ τους, έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, που τα κάνουν σαν σύνολο να προκαλούν το θαυμασμό στον θεατή, για τις απλές, λιτές γραμμές τους, τις γραφικές αυλές, τις στολισμένες με τα καλαίσθητα λαϊκά υπέρθυρα και τα θαυμαστά τόξα τους.

Το έδαφος πάνω στο οποίο είναι στερεωμένα τα θεμέλιά τους αποτελεί ένα συνεχή, επικλινή ορεινό όγκο, που κάνει τα σπιτάκια πιο φανταχτερά, σαν να είναι σκαρφαλωμένα και να συναγωνίζονται το ένα το άλλο, για να δείξουν την ομορφιά τους.

Το κάθε σπίτι, αποτελείται από δυο ξεχωριστά μέρη, το ισόγειο ή κατώγι και το αvώγειο που είναι συνέχεια αυτού και επικοινωνεί με μια γυριστή πέτριvη θεαματική σκάλα.

Στο μέσο του κατωγιού υψώνεται ένας τεχνικά, κατασκευασμένος πέτρινος βόλτος και οι συνεχόμενοι απ' αυτόν χονδροί τοίχοι αριστερά και δεξιά, συγκλίνουν μέχρι το ύψος του, σμικρύνοντας το πλάτος του ταβανιού, που το σκεπάζουν μεγάλες λίθινες πλάκες για να μη χρησιμοποιούνται και να υποβαστάζονται από τράβες.

Μπροστά από το βόλτο και σε απόσταση δυόμισι μέτρων υψώνεται χονδρός πέτρινος τοίχος, που αποτελεί την πρόσοψη του κατωγιού, με δυο παράθυρα, ένα για φωτισμό της κουζίνας και το άλλο για το υπόλοιπο μέρος του.

Ανάμεσα στα δυο παράθυρα, είναι η κεντρική θύρα. Πάνω απ' αυτά τα ανοίγματα υπάρχουν καμάρια εσωτερικά και στο έξω μέρος και μπροστά απ' αυτά είναι τοποθετημένα μαρμάρινα υπέρθυρα, με ωραίες παραστάσεις ανάγλυφες, παριστάνοντας κυπαρίσσια με πουλιά και καράβια με τη θάλασσα.

Ο τοίχος της προσόψεως του κατωγιού ανεβαίνει ένα μέτρο πάνω από το ταβάνι, σχηματίζοντας τα πεζούλια της αυλής του ανωγείου στρωμένα με μαρμάρινες πλάκες.

Ο άλλος τοίχος του κατωγιού, προς το βόρειο μέρος, συγκλίνοντας κι αυτός μέχρι το ύψος του βόλτου, δέχεται κι αυτός και ο βόλτος, που είναι στη μέση, τις πέτρινες πλάκες ή αν ήταν μικρές οι πλάκες τοποθετούσαν στο πλάτος τράβες.


Σώζονται σε μερικά σπίτια τέτοιοι δοκοί που τις λένε οι ντόπιοι «φίδες» και θα έχουν ηλικία τετρακοσίων ετών, χωρίς ο χρόνος να μπορεί να τις καταστρέψει και το σαράκι να τις αφανίσει.

Πολλά από τα κατώγια, στο ένα καντούνι ήταν δυο πατητήρια, ένα μικρό και ένα μεγάλο, σ' αυτά τοποθετούσαν τα σταφύλια και τα πατούσαν. Κάτω απ' αυτά είχαν δυο αποδοχάρια, με το πάτημα των σταφυλιών, ο μούστος μαζεύονταν σ' αυτά και απ' αυτά στα βαρέλια.

Στο άλλο καντούνι ή έβαζαν κιούπια με τις σοδειές των χωραφιών ή εάν η οικογένεια ήταν μεγάλη έστρωναν κρεβάτι.

Το κατώγι είχε κι άλλη βοηθητική πόρτα για έξοδο.

Συνέχεια του πέτρινου βόλτου συνεχίζεται το κτίσιμο του τοίχου που ανεβαίνει ψηλά μέχρι τέσσερα μέτρα και αποτελεί την πρόσοψη του ανωγείου, μπροστά έχει δυο παράθυρα και μια πόρτα της εισόδου. Πάνω απ' αυτά τα καμάρια που σχηματίζονται, κλείνονται μπροστά με υπέρθυρα μαρμάρινα με ανάγλυφες παραστάσεις από αμπέλια με σταφύλια.

Το ανώγειο έχει στο μέσο υψηλό βόλτο με τράβες και μικρές ορθογώνιες πέτρινες πλάκες σχηματίζεται το ταβάνι του.

Στα τρία του καντούνια τοποθετούνται τα κρεβάτια ή κτίζεται τοίχος τσακτμάς που σχηματίζει μικρά υπνοδωμάτια. Το ανώγειο επικοινωνεί με μια θύρα, εκεί σχηματίζεται δωμάτιο ευρύχωρο, που έχει βόρεια το τζάκι και παράθυρο με νεροχύτη.

Τα πατώματα προπολεμικά άλλα ήταν από κοκκινόχωμα κοπανισμένο ή από πέτρινες ή μαρμάρινες πλάκες. Μπροστά από το κατώγι και σε ύψος ενάμιση μέτρου σχηματίζετε ένας χώρος για το βόθρο.

Πάνω απ' αυτό είναι κτισμένο μικρό δωμάτιο, το αποχωρητήριο, με τούρκικη λεκάνη.

Σήμερα πολλά απ' αυτά που έχω περιγράψει έχουν διαφοροποιηθεί.

Τα κατοικήσιμα σπίτια σήμερα είναι περιποιημένα, με νερό, ηλεκτρικό, τηλέφωνο και μ' όλες τις ανέσεις της εποχής μας.


Το κείμενο είναι από το βιβλίο "Υστερνιώτικες Αναμνήσεις" του Ιωάννη καρδαμίτση.

Τρελοβάπορο Υδρούσσα Studios Ομπατή καφέ bar Σύλλογος Υστερνιωτών Αναρρίχηση στην Τήνο Ενημερωτικό δελτίο ΗχοΦως

Gallery

  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια


Ο καιρός στην Τήνο

Ο καιρός τώρα
Καθαρός Καθαρός
Θερμοκρασία: 13 °C
Παρασκευή, 24 Μάρ
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 11 ως 17 °C
Σάββατο, 25 Μάρ
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 13 ως 19 °C
Κυριακή, 26 Μάρ
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 13 ως 20 °C
OpenMind is a Free Template designed by Ricard Lozano.
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2023 Elxis.org. All rights reserved.