Η Αγία Παρασκευή

Στο κέντρο του χωριού στέκεται επιβλητικός με τη μαρμάρινη καλλιτεχνική πρόσοψη ο ενοριακός ναός της Αγίας Παρασκευής.

Αγία Παρασκευή

Εξωτερικά εντυπωσιάζει ο πρόναος με τις τρεις μαρμάρινες εισόδους. Η κεντρική θύρα στο πιο ψηλό μέρος της έχει μαρμάρινο υπέρθυρο με ανάγλυφη παράσταση αμπελιού με σταφύλια. Είναι έργο εξαιρετικής τέχνης του αείμνηστου μαρμαρογλύπτη Υστερνιώτη καλλιτέχνη Γεωργίου Μαυράκη.

Η κεντρική θύρα

Εξωτερικά ακόμη στο δυτικό μέρος της πρόσοψης υψώνεται το καλλιμάρμαρο Κωδωνοστάσιο με δύο φανάρια, έργο και αυτό του lακώβου Γ. Βιδάλη και ανηγέρθη τη δεκαετία του 1930 με έρανο που έγινε μεταξύ των Υστερνιωτών.

Αγία Παρασκευή

Ο ρυθμός του ναού είναι ο Βυζαντινός. Ο τρούλος του είναι εντυπωσιακός με τα μαρμάρινα γύρω του παράθυρα με τα χρωματιστά τους τζάμια. Στο προαύλιο του ναού είναι τοποθετημένο το άγαλμα του ευεργέτη του ναού και της Κοινότητας Νικολάου Γλύνη.

Η μεγάλη μαρμάρινη αυλή είναι το αγνάντι του χωριού. Στον εξωτερικό της τοίχο υπάρχουν καλαίσθητα περίπατα. Σ' αυτά κάθονται οι χωριανοί και αγναντεύουν μπροστά τους τη γαλανή Κυκλαδίτικη Θάλασσα με τα ξηροψημένα στο βάθος του ορίζοντα Κυκλαδόνησα.

Προαύλιο Αγίας Παρασκευής

Κάτω απ' τη μεγάλη αυλή λειτουργεί το αγροτικό ιατρείο, και στη διπλανή κατοικία που ανήκει στην εκκλησία διαμένει ο εκάστοτε εφημέριος του ενοριακού ναού.


Εσωτερικά ο ναός είναι άξιος θαυμασμού για τα σπουδαία μαρμάρινα έργα Υστερνιωτών μαρμαρογλυπτών. Στο αριστερό μέρος του ναού ανυψώνεται καλλιτεχνική μαρμάρινη σκάλα, που οδηγεί απ' τον κύριο ναό στο γυναικωνίτη. Το καταπληκτικό για την κατασκευή της είναι ότι ο κατασκευαστής της Νικόλαος Αναγν. Ρήγος Σιλιβάνης χρησιμοποίησε δική του μέθοδο, και τα μυστικά της τέχνης του δεν έγιναν ποτέ γνωστά. Τα σκαλιά στηρίζονται σε μια κυλινδρική κολώνα και μόνο!


Το εσωτερικό του ναού είναι εντυπωσιακό.

Δύο σειρές από μαρμάρινες κολόνες διαμοιράζουν την έκτασή του σε τρία χωρίσματα, κλίτη. Μέσα στο κύριο ναό, δεξιά σε μια απ' τις μαρμάρινες κολόνες, στέκεται ο μαρμάρινος δεσποτικός θρόνος.

Δεν μπορούν οι λέξεις να εκφράσουν το μεγαλείο αυτού του αξιόλογου έργου. Οι ξένοι που για πρώτη φορά βλέπουν το Δεσποτικό μένουν εκστατικοί για τη λεπτή εργασία που έδωσε το καλλιτεχνικό χέρι του μαρμαρογλύπτη Ιακώβου Γ. Βιδάλη. Στην απέναντι κολόνα ξεκινά ένα άλλο μαρμάρινο αθάνατο έργο του ιδίου, είναι ο άμβωνας. Πολύ δύσκολα είναι να βρεις σ' άλλους ναούς σ' όλη την Ελλάδα με τέτοια εξαιρετική λεπτεπίλεπτη τέχνη να έχουν γίνει τέτοια έργα.

Το Τέμπλο


Το τέμπλο του ναού, το μαρμάρινο, είναι συλλογική εργασία επώνυμων καλλιτεχνών Υστερνιωτών, Καρπάκη, Ιωάννου Βιδάλη, Ιακώβου Βιδάλη και άλλων ανώνυμων σπουδαίων μαρμαρογλυπτών.  Το εσωτερικό του ναού δεν είναι μόνο χώρος για θρησκευτικό προσκύνημα και προσευχή, με τα βυζαντινής τέχνης μαρμάρινα έργα του, είναι το μουσείο καλλιτεχνών Υστερνιωτών μαρμαρογλυπτών.

Γι’ αυτούς τους ταπεινούς ανθρώπους που προσέφεραν πολλά για τον τόπο τους και την καλλιτεχνία υποκλινόμαστε με σεβασμό στην αθάνατη μνήμη τους.  Όσο ζούσαν και ήταν ανάμεσά μας δεν καταλαβαίναμε την πολύτιμη αξία τους και ίσως πολλές φορές να τους πικράναμε και να μην κάναμε αυτό που μας συμβούλευαν.  Τώρα που λείπουν απ' την Κοινωνία του χωριού μας, νιώθουμε το κενό που άφησε πίσω η απουσία τους.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Ι. Καρδαμίτση "Υστερνιώτικες Αναμνήσεις".

Τρελοβάπορο Υδρούσσα Studios Ομπατή καφέ bar Σύλλογος Υστερνιωτών Αναρρίχηση στην Τήνο Ενημερωτικό δελτίο ΗχοΦως

Gallery

  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια
  • Εικόνες από τα Υστέρνια


Ο καιρός στην Τήνο

Ο καιρός τώρα
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 22 °C
Τρίτη, 30 Μάι
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 18 ως 23 °C
Τετάρτη, 31 Μάι
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 18 ως 24 °C
Πέμπτη, 01 Ιούν
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 19 ως 24 °C
OpenMind is a Free Template designed by Ricard Lozano.
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2023 Elxis.org. All rights reserved.